Kvällspass

Det blev ett litet lagom långt dressyrpass med Cirren på ridbanan på kvällskvisten. Red bara igenom honom lite och kollade så alla knappar funkar som de ska. Ridbanan behöver harvas efter förra helgens löshoppning. Men det får nog bli senare i helgen.

Dressyrpass

Idag åkte dressyrsadeln på Loppan, och han gick riktigt, riktigt bra i traven. Galoppen är han fortfarande inte så stark att han orkar gå i riktigt samlad galopp. Men snart så. Vi övade igångsättning och avsaktning. Skritt - trav - skritt - trav. Och lite skänkelvikningar också. Hade en väldigt bra känsla och soligt och fint väder var det också.

Lydnad

Idag blev det koll om alla hjälper sitter. Och ja, det gör dem. Kul att allt sitter så bra efter vintervilan, och jag vet att hästarna varit igång ett tag, men nu har det ju varit vaccinationsvila och det har ju trots allt inte varit fint väder så jättelänge. Även om det känns som evigheter.

Vi skrämde några älgar på flykt också, men såna är tydligen inte lika farliga som vita plaststolar som står i skogen. I alla fall om man frågar Cirren.


Samling

Idag blev det skogen med Cirren, pigg som bara den var han. Och spöken fanns det här och där. Vi gick igenom det mesta idag, kort samlad trav, ökad trav, arbetstrav, samlad galopp, ökad galopp, galoppombyte (ponnyn som roar sig med sånt - inte jag). Sen blev det en lång avskrittning. Väldigt bra känsla idag =)

Full rulle

Har varit ute i skogen med Loppan idag. Pigg och framåt trots att det var riktigt varmt. Tyvärr verkar alla runtikring gå in för att göra varenda väg oridbar? Eller är det bara en slump?

Imorgon blir det nog en längre runda, och mycket galopp. Kondition och fettförbränning.

Cirren

Även Cirren fick löshoppa när ringen ändå var uppe. Han började med att racea runt i full fart och tyckte inte alls att han behövde stanna. När han väl slutat galoppera så visade han en sån sjukt bra trav att jag gärna suttit på!!! Synd att vi inte filmade. Hoppa var roligt det med, men han har inte alls samma teknik som Loppan. Men han hoppar med ordentlig rygg även om benen ibland slarvar lite.


Loppan

110cm löshoppning.

Vad han öppnar upp bak!!! Helt otroligt.

Och roligt hade han också, full rulle i galopp först. Nu ska jag bara våga hoppa de här höjderna, men kapacitet finns helt klart. 110cm var ju busenkelt tyckte hästen, nästa gång kanske jag höjer nåt hål.


Lilleman

Löshoppning, för första gången. Stjärna i kanten!

Jag blir alltid så impad av Lilleman när det är dags för nya grejer. Fladdrande band som löshoppningsring? Okej matte, varför inte. Oj ett hinder, hopp över. Så duktig.

Och jag blev riktigt glad när han för första gången sprang ordentligt när vi tränade visning innan jag släppte honom lös. Innan har han mest sprungit och koncentrerat sig på hur han kommer åt att bita i grimskaftet. Men idag travade han på så jag knappt hann med. Får se till att träna mer så jag orkar med i hans jättekliv.

Lägger in lite bilder från löshoppningen imorgon (om jag kommer ihåg), de är på en annan dator.


Planer är till för att ändras

Hade tänkt mig ett lättare dressyrpass med Cirren idag, men det blev en skrittrunda istället. Samtidigt som jag och Johanna snackade connemara. Cirren verkade nöjd i alla fall, och han har släppt nästan all vinterpäls nu. B-vitaminerna gör kanske lite nytta?


En och en halv timme i skogen

Det blev dagens ridtur med Loppan, vi hade sällskap av mamma så herr häst var inte så pigg utan fokuserade lite mer på mamma istället för att skritta på ordentligt. Sen travade vi lite grann idag också, nu är det snart full fart igen.


Loppan för 5!!! år sedan (iofs inte riktigt 5 år men nästan)

Skrittur

Var ute en sväng och skrittade på en av våra gamla ridvägar för att se hur det ser ut där nu (de avverkade förra året och det blir ju sönderkört och hemskt efter avverkningsmaskinerna =( men vi tog vänster istället för höger så vi slapp det värsta, tycker det är synd att de inte måste fixa iordning i alla fall så det ser någelunda ut som innan). Ska börja rida som vanligt nu igen, vaccineringen är bra, då blir det lite tvunget extra vila, som man annars har svårt att lägga in.

Till helgen är det full fart igen.


GRATTIS LOPPAN 8 ÅR

Idag fyller Loppan 8 år!!!

Tänk vad fort tiden går, det är inte klokt vad fort tiden går. Och ändå känns det som hur länge sen som helst som han föddes. Åren går fort.

Idag var vi som sagt ute och skrittade, mamma red Loppan och han var pigg och busig. Full fart (så fort det går när man skrittar...).


Skogsrunda

Det blev en skogstur i skritt för Cirren och Loppan idag, mamma på Loppan och jag på Cirren, vi var nere och vände vid hökholmen, så nu vet jag att det går att rida hela vägen ner. Blir perfekt sen när de får jobba igen, nu tar vi ju det lugnt pga vaccinationen.

Lösgalopp

Idag var det lösgalopp på schemat för Lilleman, nästa gång blir det nog band upp och lite bommar. Idag hade han träns på sig också. Så lite mer att tänka på. Stog lös på gången när jag tränsade och det gick så enkelt!

Övade lite kommandon efter lösgaloppen så nu vet han nog att en vissling betyder kom till matte.


Skrittur i skogen

Loppan fick komma ut i skogen idag också, pigg och glad var han. Provade sadeln idag igen, men jag är inte helt säker att den passar. Så får låna hem några till hoppsadlar sen när han får gå lite hårdare igen, nu är han ju vaccinerad så lugnt i en vecka till. Sen är det full fart igen.

Men dressyrsadeln passade ju båda så den får nog följa med hem imorgon =)

Skrittur

Blev en lång skrittur för Loppan och Cirren idag. Tillsammans, mamma red Loppan och jag red Cirren.

Tar det lite lugnt nu efter vaccineringen.


Tvättning av skimmel

Janne är smutsig, eller var. Nu är hon halv tvättad =)

Man och svans behövde verkligen en tvätt så idag när det var varmt så tog vi ut henne ur hagen och påbörjade arbetet att få man och svans vita igen. Det tog några omgångar schampo innan den fina manen tittade fram. Och Janne? Hon njööööt verkligen av att bli omhändertagen lite extra. Det blev pälsglans i både man och svans så får vi se hur länge det håller sig?

Det första hon gjorde när vi släppte in henne var ju naturligtvis att rulla sig...

Sadelprovning del 8 - Hoppning

Loppan kändes seg när jag travade fram på fältet, jaha, han gillar inte sadeln var min första tanke, men när det blev dags för galopp så var segheten som bortblåst... När han var framriden så fortsatte träningspasset på ridbanan. Hade lagt upp en studs och ett räcke för att provhoppa sadeln.

Studs??? Vad är det sa Loppan (som faktiskt hoppat det innan, även om det var förra året) och höll på att stanna mitt över första krysset, men hoppade vidare i efter lite påtryckning från piloten. Sen var det roligt när han väl förstått, men sen blev det lite jobbigt...

Under räcket hade jag lagt dit våran fina vattenmatta (en gammal trasmatta gjort i plastband), man tager vad man haver. Det var lite konstigt men ingen tendens till att smita förbi eller vägra, däremot hoppade han lite snett för att slippa hoppa över det blå. Sista hoppet blev riktigt bra!


Sadelprovning del 7 - Dressyrpass

Idag blev det ett relativt hårt dressyrpass för Cirren på ridbanan. Galoppen känns många gånger bättre med den här sadeln än den andra, så jag tror att både jag och häst trivs med sadeln!!!

Blev lite skänkelvikning, öppna och förvänd galopp idag. Sköter sig som alltid, nu är det bara att bygga upp styrkan igen. Det försvinner lite under vinterns skrittande. Men det är snart fiixat, dock dags för vaccinering så det blir någon veckas skritturer i skogen, men snön har smält så vi kan nog vara ute ett par timmar tror jag.

Sadelprovning del 6 - Kvällstur

Det blev en skogstur på kvällen med Loppan, var hemma vid åtta tiden, det är så underbart att man kan vara ute och rida vid den tiden på kvällen. Nu verkar i alla fall mycket av snön försvunnit även i skogen så i veckan blir det några längre skritturer tror jag.

Sadeln såg ut att ligga bra, så skönt om jag hittar sadlar direkt, sista provning idag =). Håll tummarna.


Sadelprovning del 5 - Skogen

Det blev en lagom jobbig tur i skogen för Cirren idag. En del galopp på hästens egen begäran =)

Sadeln verkar ligga bra, imorgon blir det ett dressyrpass på ridbanan en sista gång.


Lösgalopp

Idag blev det lösgalopp för Lilleman på ridbanan igen. Han är så duktig =)

Försöker lära in kommandon för trav, galopp och kom till matte, och det fungerar riktigt bra. I början travade han runt mig som om jag hade longerlina på. Inte samma fart som sist, men det var ganska varmt idag också.


Sadelprovning del 4

Provade Zaldi sadeln på Cirren idag och vilken känsla att rida i. Satt super och hästen gick jättebra, såg bra ut på ryggen efter också, men red inte så länge idag då han gick ganska hårt igår, imorgon blir det antingen lugn skrittur eller vila, beror på när jag kommer hem. Hoppas verkligen att sadeln passar, vort toppen eftersom den låg bra på Loppan också!!!

Sadelprovning del 3

Idag var det dags för nästa sadel att provas. En JC, ingen aning om vad det är för märke, men det var bra med stöd i den i alla fall. Mycket mer än vad jag är van vid. Så lite annorlunda känsla mot vanligt. Såg bra ut på ryggen också! Blev inget hoppande med den, får bli på söndag eller måndag, även om hästen gärna hade hoppat lite idag också. Bjudning mot hindren!!!

Kommandoträning

Smulan har varit ute och tränat på stanna och starta. Hon börjar fatta vad det handlar om och inte bara pga godiset.

Sadelprovning del 2

Sen var det Cirrens tur. Blev bara en dressyrsadel provad på honom, en Hubertus. Han kändes super att rida men såg efter att den inte legat an alls mycket mot ryggen. Så imorgon blir det Zaldin på honom och hoppas att den passar bättre!


Sadelprovning del 1

Nu har jag tagit hem några sadlar för att försöka hitta en hoppsadel till Loppan och en dressyrsadel till Loppan. Började med en hoppsadel på Loppan, en Knights i en brun variant, egentligen är den ljusbrun men förra ägaren ville ha mörkare brun och hade använt paraffinolja på den. Man får i alla fall bra grepp i sadeln, tycker att han gick bra med den, lite seg i galoppen visserligen. Hoppade ett par språng och han hoppade som vanligt, men nu börjar han tycka att hindren är för små, så får väl höja ett hål eller två. Tyvärr passade sadeln inte helt och fullt, pälsen blev lite tuffsig på ena sidan på ryggen.

Sen blev det en dressyrsadel för skojs skull, en Zaldi Spain, underbart skön att rida i, studsade iofs som en studsboll men det är ju pga gången hos hästen. Han verkade i alla fall tycka om sadeln och gick riktigt fint i galoppen! Och naturligtvis såg ryggen och pälsen jättefin ut efter den här sadeln... SUCK!!!


Sadlar, denna djungel...

Longering

Idag blev det longering för Cirren med nya longer/tömkörningsgjorden. Han gick bra och lyssnade så fint. Som han alltid gör, så enkla skulle alla hästar vara att longera. Imorgon blir det provridning av sadlar som jag lånat hem.


Visningsträning

Idag har Lilleman har träns igen, gick lätt att tränsa idag också, men inte lika smidigt som sist. Men helt godkänt! Sen blev det lite promenerande på ridbanan; skritt och trav och halt. Men idag var han mer intresserad av att tugga på grimskaftet än vad han skulle göra.

Nu får vi öva, öva, öva. Nästa pass blir nog lösgalopp igen, på lördag eller söndag. Kanska lägger in en promenad någon dag emellan också.


Ledträning

Smulan har varit ute och gått lite idag också, skritt och stanna funkar bra men trava har hon inte förstått än. Blir till att öva kommandon ett tag nu. När vi var klara fick hon lite fnatt och for runt, runt i hagen i full fart och gjorde en massa bocksprång och hopp.
 


Lösgalopp

Lilleman fick var ensam på ridbanan för första gången idag, lösgalopp stog på programmet. Först fattade han inte riktigt vad vi ville att han skulle göra, men när han väl fått lite fart (och massa beröm) så föll poletten ner och han galopperade på i full fart. Inte riktigt samma fart som mor sin (än i varje fall...). Det blir lösgalopp några gånger till och sen börjar vi lägga till hinder.


Full fart ska det va

Näst på tur

Att motioneras var Cirren, hoppning på schemat för honom också, det händer ganska sällan. Men först framridning i skogen och därefter kolla så knapparna fungerar. Började med att hoppa över lådan som först verkade livsfarlig när jag visade honom den men sen klaffsade han bara över. Fortsatte att hoppa över däcken och därefter över ett kryss som vi sedan la upp till räcke, slarvade med frambenen första hoppet men rättade sig bra efter det.


Dressyrponnyn kan hoppa också

Full rulle idag

Idag har jag hunnit med en hel massa med hästarna. Fixade stallet på morgonen och sen tog jag in Loppan.

Borstade och gjorde iordning honom och red sen ut en sväng för att värma upp. Lättare att motivera honom om man inte rider ett helt pass på ridbanan. Så vi red fram på en skogsväg en bit hemifrån, det blåste en hel del, men idag fanns inga farligheter i skogen.

När vi kom tillbaka hem blev det ridbanan och lite hoppning, började att hoppa över en "låda" där jag lagt dit en vattenmatta, bara lite otäckt första gången sen skuttade han bara på. Efter det hoppade vi en oxer, full fart mot hindret tycker ponnyn, jag tycker väl att man kanske kan kontrollera sig lite. Men så länge han tycker det är roligt och inte skenar mot hindren så får han väl hållas. Några däck stog näst på tur och sen hoppade vi en liten bana.


Skritt tur

Mamma red Loppan idag och vi var ute och skrittade i en timme ungefär, tillsammans med Cirren.

Fortfarande en del is i skogen så det dröjer väl ett tag till man kan rida ut ordentligt. Får hålla sig på de vanliga vägarna.


Skritt tur

Jag red Cirren när vi var ute i skogen med Loppan och mamma. Eftersom det varit sol och varmt hela dagen var han lite seg, tro det när man har massor av vinterpäls kvar och det är 15grader i skuggan.


Promenad

Smulan har fått påbörja sin ledträning och det gick så bra. Gå framåt och stanna, nu ska vi bara befästa kommandona också.


Träns

Idag har Lilleman haft träns på sig för första gången. Lika enkel att tränsa som de äldre hästarna (om inte enklare). Får se om det går lika enkelt nästa gång.

Sen tränade vi lite visning på ridbanan, han börjar fatta, bara lära oss att springa på en rak linje också.


Skogstur

Idag följe Carita och Windy med mig och Cirren ut på en skogstur, på förmiddagen, solen sken så härligt! Blev en hel del skritt och sen lite trav.


Promenad på ridbanan

Cirren földe med Lilleman som moraliskt stöd när vi tränade visning på ridbanan idag. Medan Lilleman fick gå runt och skritta över ett litet hinder övade Cirren och mamma på spansk skritt.


Tänk att han varit så liten


Skogen och ridbanan

Idag blev det framridning i skogen och sen ett träningspass på ridbanan. Övade lite på fattningar och sen hoppade vi ett par skutt över ett litet räcke.


Gammal hoppbild från i höstas


Skogstur

Loppan fick gå en skrittur i skogen. Han gick så bra i förrgår, måste behålla hans motivtion. Men säkert hade han orkat med ett ordentligare pass för han hörde och såg saker överallt, jag höll faktiskt på att hamna på marken en gång, men till mitt försvar ska sägas att jag svarade i telefonen.


Dressyrpass

Första riktiga passet på banan kan man nog säga, hela ridbanan är nu upptorkad (nästan, det är lite kletigt på ett par ställen). Perfekt så man kan börja träna ordentligt nu om det blir lite tävlingar senare i vår. Cirren gick i alla fall väldigt bra, först tog vi en lång framskrittningstur i skogen och sen blev det dressyr på ridbanan. Lite skänkelvikning och ökningar. Det är svårt att sluta, men han är ju inte i träningsform för tillfället. Vi jobbar vidare på det =)


RSS 2.0